2016: Rok Renaultu!

Ačkoliv tiskové oddělení (právem) mlčí, přeci jen je na konečné soudy ještě spoustu času, můžeme podle současných dat registrací nových vozů na území EU říct, že letos jsme svědky rekordního roku, jaký Renault minimálně pět let nepamatuje. Prodeje raketově rostou. Připravili jsme si pro Vás souhrn prodejů a aktuálních dat za první pololetí roku 2016!

Jeden z nejúspěšnějších světových byznysmenů a šéf aliance Renault Nissan má důvod k radosti. Značka přežila díky jeho strategii krizi a nyní se ji velice dobře daří. Foto: Forbes
Jeden z nejúspěšnějších světových byznysmenů a šéf aliance Renault Nissan má důvod k radosti. Značka přežila díky jeho strategii krizi a nyní se ji velice dobře daří.
Foto: Forbes

Celkové prodeje

Dostat se přes sto tisíc registrovaných vozů v Evropě se za celý loňský rok podařilo jen dvakrát. Rok 2014 jen jednou, v letech 2012 – 2013 dokonce ani jednou. Letos jsme teprve v půlce roku a už za sebou má francouzská značka s diamantem ve znaku rovnou trojnásobné pokoření stotisícové hranice. Rozdíl oproti lednem a červnem 2015 a letošním rokem je neuvěřitelných 77 502 vozů a registrace překonaly o téměř 107 tisíc vozů polovinu loňských prodejů! A to už je důvod bouchnout láhev z oblasti Champagne.

all_models
Grafika: left-lane.com

Prodeje podle modelůmodely

Pojďme si rozebrat jednotlivé modely a přidat k ním pár zajímavostí. Jednoznačnou jedničkou celé produkce je zástupce segmentu malých vozů, CLIO! Jeho výborná hodnota 171 tisíců vozů prodaných za první pololetí letošního roku přichází v době, kdy tato generace dostává facelift, v Renaultu nazýván jako „fáze 2“. Dá se tedy očekávat, že čísla v budoucnu ještě porostou. Pro zajímavost, loňská hodnota registrací nových Clio se zastavila na čísle 303 240 kusů! Druhé číslo patří velice oblíbenému městskému crossoveru, který dle slov tiskové mluvčí Renault ČR dělá značce jenom radost – CAPTUR. Registrace tohoto vozu již třetí rok stoupají, loňské číslo se zastavilo na hodnotě 194 847 ks!

Naprostým překvapením je novinka Renaultu v segmentu SUV nižší střední třídy, model KADJAR (test zde). Podle výsledků je vidět, že mu japonský bratr dal to nejlepší, protože Kadjar se zkrátka prodává. Zatímco při náběhu prodejů v měsících květen až prosinec 2015 se prodalo 49 520 kusů, za první pololetí letošního roku to bylo již 71 908 kusů! Máte jednoho z nich? Napište do diskuze!
S rezervou je však třeba pohlížet na výsledky nového MÉGANE. Ty jsou oproti loňskému roku nižší. Je třeba brát na zřetel, že současná generace teprve začíná s výrobou a vozy pomalu míří do dealerské sítě a k zákazníkům. Jasnější čísla však budeme mít na konci roku. Přesto se v květnu prodalo 19 602 Mégane, což je hodnota, kterou překonal naposledy květen a červen 2012. Velice často na RNEWS.cz chválíme vlajkovou loď ESPACE. A právem, protože zde si Renault dal skutečně záležet (test zde). Za letošní půlrok se prodalo 16 776 vozů. V tomto segmentu jde o  skutečně výbornou hodnotu. Uvidíme jak bude model pokračovat. Loni při zahájení prodejů se prodalo celkově 21 149 kusů, což je výsledek, který se přiblížil vysokým prodejům z roku 2008!

S velmi slušnými registracemi se chlubí i elektromobil ZOE. Ten je nabízen již čtvrtým rokem, i přes skeptické pohledy analytiků na elektromobilitu a hlavně na nenaplnění stanovených cílů Renaultu o prodejích divize Z.E., si zachovává stoupající tendenci. Letošní půlrok: 11 692 vozů! Uvidíme jak se tomuto elektromobilu číslo 1 v Evropě bude dařit do konce roku. Třeba mu k lepším číslům pomůžou nové trhy a kdoví, třeba jej uvidíme i u nás. 🙂

Sledujte RNEWS na facebooku a budete mít aktuální informace! 

Zdroj dat: Left-lane.com

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *