TIP RN: Jak na ženevský autosalon?

Protože se blíží z pohledu fanouška motoristického světa nejdůležitější událost tohoto pololetí (tomu druhému zase kraluje zářijová Paříž), rozhodli jsme se sepsat pár rad, které jsme za tu dobu, co do Ženevy cestujeme, nasbírali. Pokud se na autosalon přímo chystáte, najdete zde tipy kde zaparkovat, jaký hotel si vybrat a jak se vůbec do Ženevy nejlépe dostanete.

Jakou zvolit trasu a kde se ubytovat?

Obecně platí, že největší návštěvnost je v rozmezí volných dnů, tj. pátek až neděle. A na mezinárodním autosalonu to platí obzvlášť. Zkuste si cestu naplánovat tak, abyste jeli v půli týdne, vyhnete se tak masivním kolonám a dlouhým frontám ( i když nepočítejte, že byste na autosalonu i tak byli sami). Počítejte s tím, že ve Švýcarsku je vyšší životní úroveň než u nás a tomu bohužel odpovídají i ceny. Například ceny nafty a benzínu se dle aktuálních dat UAMK pohybují okolo 32 korun za litr. Stejně tak u ubytování. U tříhvězdičkových hotelů počítejte s cenami okolo 3 – 4 tisíc za noc na osobu. Je dobré mít na paměti, že se počátkem března sjíždí do Ženevy a okolí celý automobilový svět a už v těchto časech je většina „levnějších“ hotelů vyprodána. Proto neváhejte a shánějte si ubytování, třeba pomocí booking.com co nejdříve. Náš tip v oblasti ubytování směřuje pár minut od Ženevy do příhraničí Francie. Dá se tady najít o několik tisíc levnější ubytování přímo v hotelových řetězcích. Přitom v takovém Saint Genis Poully, které se nachází přibližně 20 minut od samotné Ženevy, se nachází hned několik kvalitních hotelů v typicky francouzské vesničce přímo pod pohořím Jura. Rozhodně doporučujeme si s ubytováním objednat i snídani (ta není standardem), protože na výstavišti moc prostoru pro občerstvení nenajdete. Snídaně umí být ve francouzských hotelích nadmíru bohaté.

Necelých 20 minut od výstaviště najdete příjemné prostředí a výborné služby.
Necelých 20 minut od výstaviště najdete příjemné prostředí a výborné služby.

Po zvolení ubytování nastává plán cesty. Protože nás čtete ze všech koutů republiky, rozhodli jsme se pro start na hraničním přechodu Rozvadov. Tam také doporučujeme natankovat před odjezdem z ČR. Jak je všeobecně známo, v Německu platí doporučená, nikoliv maximální rychlost na dálnici. Nemusíte být omezeni limity a brázdit dálnice, které jsou bez poplatku. Na německých dálnicích se nachází rozmanitá možnost občerstvení, myslete však na to, že jejich množství (a to vč. pump) má hodně daleko naší husté síti. Proto s každým poutačem máte ceduli s nejbližší následující čerpací stanici či odpočívadlem. Není žádným překvapením, že se běžně objevují vzdálenosti několik desítek km. Co se německých odpočívadel týká, tak ty moc české strávníky nezaujmou. Nabízí nejrůznější množství uzenin, klobás a podivných sendvičů či salámů. Nemluvě o nabídce motorestů.   Pro cestu samotnou se nabízí využít dvě trasy. Časový rozdíl je přibližně půl hodiny. Trasa se rozděluje na dálniční křižovatce nedaleko města Wernberg-Köblitz. Nabízí se možnosti jet směr Mannheim nebo Mnichov. Záleží na Vás, jakou cestou se vydáte. Trasa směr Mnichov je přibližně o těch 20 – 30 minut kratší. Zatím jsme vždy využívali služby „severní cesty“, tedy dálnice A6 + A81 směr Basilej.

Dvě cesty vedou do Ženevy. Obě dle navigace ukazují 800km, jedna z nich je o 20 minut kratší. Zdroj: Google Maps
Dvě cesty vedou do Ženevy. Obě dle navigace ukazují 800km, jedna z nich je o 20 minut kratší.
Zdroj: Google Maps

Veškerá cesta skrz Německo víceméně probíhá poklidně a bez problémů, není tam nic, co by vás mělo vyvést z míry. Menší problém nastává až při vjezdu do Švýcarska. Problém z toho důvodu, že švýcarská policie si umí pořádek na silnici velmi dobře ohlídat a jakýkoliv přestupek trestá hodně vysokými pokutami. Proto pokud jedete pozdě, jediná možnost jak „nahnat“ čas je jedině na dálnici v Německu. Před vjezdem do Švýcarska si obstarejte dálniční známku. V prodeji je jen roční, a to za 40 Franků (985 korun).

Rychlostní limity pro Švýcarsko platí:

město: 50 km/h,

mimo město: 80 km/h

dálnice: 120 km/h

Samotné výstaviště je v Ženevě označeno jako PALEXPO a sousedí s hlavním švýcarským letištěm (což je také dobrý orientační bod). Co se parkování týká, doporučujeme sledovat cedule „P SALON“ s šipkou. Nenechte se vyvést z míry. Bývají často napsané sprejem na kusu papíru či plechu. Jako nejlepší parkoviště, které je vždy volné a je k němu bezvadný přístup, se nachází na letištní ploše (GPS: 46°14’40.7″N 6°07’31.0″E). Je sice mírně z ruky od Palexpa, ale rozhodně je to jistota. Navíc v desetiminutových intervalech pendlují speciální kyvadlové autobusy zajišťující dopravu mezi tímto parkovištěm a výstavištěm. Přímo na parkovišti si kupte lístek na výstavu. Ty se pohybují v ceně pro dospělého 16 CHF (cca 394,-) a dítě 9 CHF (222)

Mezinárodní autosalon Ženeva od 3.3 do 13.3.

Po – pá: 10- 20 hod

So – ne: 9 – 19 hod

Mapka areálu
Mapa areálu. Vzhledem k rozsáhlosti doporučujeme jít hned zrána.

Renault má v Ženevě jeden z těch větších stánků. Najdete ho ve čtvrté hale. Letos bude k vidění nový Scénic, Mégane Grandtour a budete mít možnost kromě zbytku modelové palety shlédnout systémy 4Control, R-Link, MultiSense ve formě aktivních modelů.

Když už jste v Ženevě, rozhodně využijte možnost zastavit se do této krásné metropole. Nejlepší místo pro parkování v centru se nachází v podzemí přímo pod řekou Rhonou (GPS: 46°12’16.5″N 6°08’58.1″E) – Stránky parkoviště zde. Za hodinu a půl parkování v centru zaplatíte 3CHF (73,-). Určitě nesmíte zapomenout navštívit legendární vodotrysk Jet d’Eau, který do výšky 140 metrů chrlí neuvěřitelných 500 litrů vody rychlostí 200km/h. Jako běžní turisté se můžete podívat a udělat si fotku přímo téměř u samotného vodního díla. Ženeva je sama o sobě krásnou a vyspělou metropolí, kde se prolíná stará architektura s moderními stavbami. Kamkoliv se půjdete projít, jistě budete z tamních podmínek překvapení. Další zajímavá místa jsou například Parc des Bastions (GPS: 46°11’59.8″N 6°08’44.0″E) nebo květinové hodiny (GPS: 46.204179, 6.150951). Rozhodně však nemůžete opustit Ženevu bez návštěvy některé z čokoládoven nebo prodejen se sladkými dobrotami. Ty totiž patří k nejlepším na světě!  Šťastnou cestu a mnoho zážitků přeje team Renault NEWS. Pokud na cestě do Ženevy zažijete něco speciálního, neváhejte a pošlete nám fotku buď na mail redakce(zavináč)rnews.cz nebo na náš facebook profil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *