LED PURE VISION – co se skrývá uvnitř?

Jednou z největších inovací v automobilovém průmyslu za posledních X desítek let je světelná technika. Od halogenových žárovek jsme se v devadesátých letech dostali ke xenonům, které jako první nabídly opravdu bílý a intenzivní svit. Zejména jejich bixenonová evoluce umožnila ve dražších vozech kouzla v podobě adaptivní modulace paprsku či stínění okolního provozu. Na dálnici uměly světelný paprsek zúžit, aby svítil spíše do dálky než do šířky, ve městě/na okreskách zase naopak. Stínění okolního provozu byla fajnšmekrovina a logicky u bixenonů nemohla být nikdy zcela dokonalá – na základě informací z kamery pod zrcátkem se za čočkou se komíhala stínící přepážka ve snaze zakrýt střed dálkového světla, aby neoslňovala. Byla to taková dřevní technologie stínění okolního provozu, která nikdy nepronikla do mainstreamu.

První LED Pure Vision přivezl nový Espace V v roce 2015. Příští rok se dočkáme druhé generace této světelné techniky ve faceliftu vlajkové lodě automobilky Renault.

Diodové světlomety nastavují zcela jiná pravidla. Je to opravdu dokonalý světelný zdroj budoucnosti. Má vše o čem vývojáři kdy snili – nízká spotřeba, vysoký světelný výkon, minimální zástavbové nároky (světla mohou být malinkatá, klidně i menší než dnešní mlhovky – sen všech designérů), opravdu bílá barva (bělejší než xenony), barevná stálost (xenony barvu svitu nedrží), vysokou životnost a teoreticky zcela bezúdržbový provoz. Díky své koncepci umožňují kouzla za která by se nestyděl ani David Copperfield. Špičkové LEDky od Mercedesu mají 84 diod! Umí nezávisle každou z nich vypnout či zeslabit, takže na silnici umí promítnou stíny různého tvaru. Umí pochopitelně vystínit několik vozidel v okolí samostatně, případně snížit jas na dálniční cedule, aby neoslňovaly svou reflexní vrstvou. To jsou neuvěřitelné věci.

Budoucnost je v technologii adaptivních multi LED světlometů.
Foto: Mercedes Benz

Jsou vlastně docela levné

Renault pochopitelně ve svých LED PURE VISION (LPV) světlometech tak daleko nešel. Prioritou bylo nabídnout vynikající světelné vlastnosti za rozumnou cenu. To se rozhodně podařilo beze zbytku. Pokud by člověk chtěl remcat nad cenou příplatku, tak by bylo dobré uvědomit si kolik stály bixenony pro předchozí lepší modely Renaultu:

Laguna 3 – 35 000Kč (2008)
Laguna 2 – 31 000Kč (2003)
Vel Satis – 30 000Kč (2003)
Espace 4 – 40 000Kč (2007)

Docela pálky co? Přitom LPV bývá u větších modelů Renaultu buď ve standardu i pro verzi „cena od“, případně bývají ve standardu aspoň pro vyšší verze (obvykle od Intens nahoru). Kde je nutné připlácet tak obvykle jde o částky 20 000 – 25 000Kč působí poměrně rozumně. Zatímco u bi/xenonových světlometů musíte ještě kupovat drahé výbojky (průměrně cca 2000Kč/ks) u LEDek tohle zcela odpadá. Jsou 100% bezúdržbové.

LPV světla jsou dostupná i jako náhradní díl. Zatímco na Lagunu 3 stojí bixenonový světlomet v autorizovaném servise jako náhradní díl 19 310Kč, LPV světlomet na Espace V pak 25 520Kč. Obě ceny vč. DPH. Zatímco u L3 jde o světlo nenastrojené. u Espace už nemusíte řešit žádné výbojky či žárovky.

LED Pure Vision pro Kadjara od firmy Hella. Hella dodává rovněž pro model Scenic. Megane, Espace, Talisman i Koleos sází na světla od Valea.

 

Mnohem jednodušší než bixenon

LPV jsou mnohem triviálnější světla než předchozí bi/xenony. S trochou nadsázky připomínají spíše klasické halogeny. Zatímco v bixenonech se nachází sofistikovaně řešená mechanika natáčení do zatáček (Laguna 3), stínící závora pro dálková světla, vše musí být navíc z pořádných materiálů, aby to vydrželo otřesy a zejména žár který produkuje xenonová výbojka. Proto parabola kolem výbojky musí být kovová. Žádné takové složitosti u LPV nejsou. Uvnitř modulů není žádný složitý mechanismus, jen rám modulů umístěný na kloubech, aby šla nastavovat výška.

Ostatně i výšková nivelace zde není dynamická jako v případě bi/xenonů. Ty mívaly snímače polohy na obou nápravách, vepředu i vzadu a při jízdě je možné pozorovat, jak se světelný kužel neustále zvedá a snižuje jak kopíruje povrch silnice. Nic takového u LPV není. Novinka má snímač polohy pouze na zadní nápravě a neslouží k dynamické nivelaci za jízdy, ale spíše pro nastavení sklonu při zatížení zavazadelníku. A vlastně od roku 2018 už ani to plošně neplatí. Některé menší modely vč. Megana totiž snímač polohy zadní nápravy nově nemají a vrátilo se klasické kolečko na nastavení sklonu jak jsme jej vídali v minulosti! Na druhou stranu, kde nic není, tam se nic nepokazí. Majitelé Lagun 2 by mohli vyprávět jak si se snímači poloh na obou nápravách užili své. Na druhou stranu u Laguny 3 to nijak nezlobilo. To je ostatně důvod, proč se u LPV světel nekoná po nastartování test naklápění jako tomu bylo u všech xenonových vozů.

Bixenon (Laguna 3):
– Světlomet
– Výbojka
– Ballast (řídící jednotka)
– Přední snímač polohy nápravy
– Zadní snímač polohy nápravy
– Ostřikovače světel
– Větší nádoba pro ostřikovací kapalinu se samostatným motorkem pro ostřikovače světel

Led Pure Vision (Kadjar)
– Světlomet
– Ballast (řídící jednotka)
– Zadní snímač polohy (od roku 2018 nahrazen kolečkem pro manuální nastavení výšky v interiéru)

Dynamické nastavování výšky ani ostřikovače nejsou u těchto LED světel nutné. Legislativa totiž hovoří o nutnosti použít tyto technologie pro potkávací světlomet o výkonu světelného zdroje 2000lm. A fígl je v tom, že světelným zdrojem se zde myslí jedna dioda z pěti v potkávacím světle. Jak jsme psali ve starším článku o Led Pure Vision, podařilo se nám zjistit, že jedna dioda má světelný výkon 250lm.

Pokud vás zajímá technika Led Pure Vision podrobně, vč. srovnání svitu s bixenony, doporučujeme podívat na tento článek: http://rnews.cz/technika-led-pure-vision/

Byl to boj, ale máme rozebráno.

Co se skrývá uvnitř?

Díky ostravskému dealerovi Autoset Centrum ČR PLUS, s.r.o. se můžeme podívat do útrob světlometu Led Pure Vision z modelu Kadjar (světlomet výrábí Hella). Hodně věcí mě překvapilo, něco negativně, něco pozitivně. Fotografie z rozborky jsem konzultoval s vývojářem světlometů z jedné velké a známé firmy. Bohužel nemohu jmenovat ani vývojáře, ani firmu kde pracuje. Takže mu říkejme jednoduše – Vývojář.

Jak do něj?

Rozborka světla se ukázala být jako opravdový oříšek. Zkušenosti získané s rozborkou bixenonu Valeo z Laguny 3 byly docela zbytečné. Horkovzdušná pistole nefunguje ani zde, to se začne tavit mnohem dříve zadní černý plast místo měknutí lepidla. Páčení nikam nevede, ani po předchozím důkladné prohřátí. Pokus o rozborku bez destrukce se ukázal být jako nemožný. Nakonec jsem se tedy uchýlil k řezání krycího plastu po obvodu modelářskou frézkou.

Po sejmutí krycího skla ještě nemáte rozhodně vyhráno. Všechny okrasné kryty, různé lišty či jejich části jsou navzájem sešroubované mnoha malými šrouby, některé jsou dostupné viditelně, jiné jsou opravdu zrádné. Minimálně dva šrouby na horní hraně byly zalité lepidlem pro krycí sklo! Do lepidla je ostatně namočená i část vnitřního krytu… prostě trochu prasárnička Helly.

Vývojář:
„Světlomety jsou opravdu nerozebíratelné a neopravitelné. Dnes už se všechno lepí 2K polyuretanovým lepidlem, světlomety nejdou rozdělat jinak než rozřezáním. Když vyvineme světlo a ve světelném kanálu nám řeknou, že svítí špatně nebo je tam nějaká montážní chyba, kvůli které nejde světelný kužel nastavit, tak se komplet světlomet hází „do koše“ (bez řídící jednotky).“

 

Konečně odhaleno

Celková mechanika nastavení světla je proti bixenonu Laguny 3 mnohem triviálnější. Dva rámy spojené osou se společným vývodem na motorek výškového nastavení. Směrové nastavení umožní pouze potkávací světla. Oba moduly, dálkové i potkávací, překvapí masivním chladičem a rovněž rozdílnou konstrukcí. Oba však mají mnoho společného. Každý má pět diod (neznámého výrobce) o výkonu 250lm/ks, oba mají pasivní chlazení, oba mají diody připájené na DPS z hliníku, pro lepší přenos tepla na chladič. Chladič zároveň u obou modulů tvoří nosnou konstrukci, která nese všechny komponenty a kotví modul do rámu světla.

Detail vnitřní konstrukce světlometu – šedé prvky jsou rámy co nesou potkávací a dálkový modul. Je zde jasně vidět jejich propojení pomocí osky.

Co potěšilo:
– jednoduchost celé konstrukce, tady se mechanicky nemá vůbec co pokazit
– pasivní chladiče jsou na 5 LEDek o poměrně střídmém kusovém výkonu dimenzovány velmi dobře
– pokud by někdo našel způsob jak světlomet bez poškození rozevřít, potěší, že samotné moduly jsou 100% rozebiratelné bez poškození. Nejsou zde použity nýty, ale klasické šroubky. Teoreticky by mělo být možné LEDky co časem umřou přepájet horkým vzduchem případně vyměnit za výkonnější.
– možnost upravit si manuálně výšku svitu (u Meganu IV je nesmyslně snížená a světla svítí velmi krátce před auto)
– bezúdržbové řešení

Co nepotěšilo:
– problematická rozebíratelnost
– čočka je plastová
– parabola je plastová s pokoveným povrchem (napařený 100% hliník s finální vrstvou křemíku s odrazivostí 99%)
– LEDky by z dnešního pohledu mohly být silnější (dočkáme se až ve druhé generaci LPV)
– absence pokročilých funkcí – natáčení do zatáčky, adaptivní světelný kužel, stínění okolního provozu (dočkáme ve druhé generaci LPV)

Vývojář:
„Parabolky z plastu jsou naprostý standard. V žádném autě už nenajdete kovové, je to hlavně kvůli hmotnosti. Používají se duroplasty, které vydrží nesmysl a navíc jsou pokovené.“

 

Detailně:

Potkávací modul

Pětice LEDek je napájena ve vetším rozestupu od sebe (2 – 1- 2). Počítá se s větší permanencí než u dálkových světel, takže jedním z důvodu je i lepší chlazení (rozložení vyzařování tepla na větší plochu), druhým důvodem je potřeba nasměrovat paprsek víc do šířky než do délky. K lepší modulaci světelného paprsku zde slouží parabola. Ta je na rozdíl od bixenonu plastová což by šlo snadno považovat za mínus. Jenže, je potřeba vidět věci v kontextu:
1) LEDky produkují výrazně méně tepla než xenonová výbojka. Teplo navíc není vyzařováno do prostoru jako u bixenonu, ale odebírá jej masivní chladič.
2) Plast paraboly zde slouží pouze jako nosič pokovené plochy. Ta pokud není namáhaná teplotně (což zde není), by měla vydržet věčně.

Ve srovnání s bixenonem vyloženě razí do očí velikost samotné odrazové plochy. Ta je u LEDek opravdu minimální, protože dioda svítí pouze před sebe ve daném úhlu. Parabola tedy může být opravdu malá a přitom pochytá v podstatě veškeré světlo produkované světelným zdrojem. U bixenonu musí parabola zachytávat světlo z v podstatě všesměrové výbojky, celou ji musí obejmout a stejně se nepodaří zachytit a odrazit vše. LEDky jsou tedy mnohem efektivnější, úspornější a navíc zástavbově naprosto minimalistické řešení. Tohle bude bezesporu blízká budoucnost světelné techniky a troufám si tvrdit, že i hrobník nejen xenonů, ale i klasických halogenových žárovek.

 

Dálkový modul

I zde se nachází pětice LEDek, jsou však v řadě vedle sebe a zásadní rozdíl spočívá v tom, že nesvítí na silnici odrazem o parabolu, ale přes clonu rovnou na čočku. Odlišná je i koncepce chladiče, evidentně se předpokládá, že dálková světla nebudou svítit tak často jako potkávací. Pro leckoho může být zajímavá informace, že při zapnutí dálkových světel, se potkávací nevypínají. Při „dálkovkách“ tedy svítí kompletně celý reflektor. Zaostření paprsku je takové, že dálkový světelný kužel plynule naváže na potkávací a vytvoří co nejhomogennější plochu bez viditelné hranice.

Oba moduly mají čočku z plastu. Má totiž komplikovaný tvar, který by byl zřejmě velký problém vybrousit ze skla za zachování rozumné ceny. Vzhledem k tomu, že je čočka exponovaná dennímu světlu, panují zde obavy, aby nezačal její plast s léty degradovat a matnět (podobně jako krycí skla světlometů).

Modul denního světla

Málem bych zapomněl na třetí modul. Ten je jako jediný vyměnitelný – je našroubován na světle z venku a jeho žebroví je možné vidět po otevření kapoty. Zajímavostí je, že spodní i horní část světelného podpisu ve tvaru C je oddělená. Jsou to tedy dvě plastové světlovodící trubice. Modul denního svícení má celkem čtyři LEDky – dvě pro horní trubici, dvě pro spodní. Toto řešení umožní Renaultu provést snadný facelift. Konkrétně Kadjar ph2 dostane konečně LED blinkry – bude blikat celé „Céčko“ určené jinak pro denní svit. Renault přitom pro facelift světlo vlastně neměnil – pouze inovoval modul denního světla. Ke čtyřem bílým diodám pravděpodobně přibyly čtyři oranžové diody pro blikání. Pak už jde pouze o věc kabeláže a řídící jednotky, která je rovněž výměnná.

Vývojář:
„Samotné ledky ve světelných zdrojích vydrží věky, ale problémy mohou nastat v DPS – to jsou ty destičky na které se to všechno letuje, tam většinou nějaký spoj časem odejde.“

Kompletní světelná technika LED Pure Vision. Vlevo dálková světla, vpravo potkávací.

Závěrem

LED světlomety jsou budoucnost, nevyhnutelná. Osobně si myslím, že není daleko doba kdy se diodová světla dostanou třeba i do Dacií. Dost možná se dočkáme už s faceliftem Dustera 2 (jen divoká vize autora). Budoucnost u Renaultu se upíná k druhé generaci LED Pure Vision – bude obsahovat dálkový modul s adaptivní funkcí a diod v tomto modulu bude rovnou 18! Vyžádá si to třeba i aktivní ventilátor.

Po rozborce světlometu zůstává viset otazník pouze ve dvou oblastech, které prověří až čas. Zatím jsou světlomety na trhu pouze od roku 2015, takže se na to nedá s jistotou odpovědět.
1) plastová čočka je vystavena UV záření ze slunce. Otázka jak silnou ochranu má, jak dlouho vydrží než začne plast degradovat… Na druhou stranu, skleněné čočky u LED světel dnes nepoužívá snad žádný výrobce.
2) díky tomu, že od roku 2006 je v EU platná směrnice RoHS, musíme pájet výhradně bezolovnatou pájkou. Podstatně se zvýšilo procento úmrtí elektronických zařízení na tzv. studený spoj. Bezolovnaté mikropájky nejsou tak kvalitní jako olovnaté a mají tendenci k degradaci spoje, zejména těch tepelně namáhaných. Bohužel se to týká i LED světel, kde jednotlivé diody jsou pochopitelně pájeny v souladu s RoHS. Tento strašák bude číhat na kupující ojetých vozidel s LED světly, prvnímu majiteli by se tyto problémy měly vyhnout.

Plast čočky jde velmi snadno odřít. Snad alespoň UV ochranná vrstva je opravdu robustní – to prověří až čas.

Až čas ukáže nakolik budou tyto dva body palčivým tématem u ojetin. Možná začnou nabízet výrobci cenově dostupné světlomety jako náhradní díly. Možná se dnešní firmy co dnes repasují xenonové světla přeorientují na LED reflektory a kromě oprav začnou nabízet i nějaký ten modding (úpravy). To vše ukáže až čas, až se LED světla masově rozšíří.

Ceny Led Pure Vision u vybraných modelů jako náhradního dílu v maloobchodní sítí (zdroj: www.granex.cz)

Model Cena Výrobce
Espace V 18 309Kč Valeo
Scenic IV 11 090Kč Hella
Kadjar 10 652Kč Hella

Když uvážíme, že jde o světlo s kompletní světelnou technikou (bez řídící jednotky), nezdá se být cena přehnaná ani dnes.

3 thoughts on “LED PURE VISION – co se skrývá uvnitř?

  1. Chtel bych LEDkove osvetleni i pro muj Renault Scenic III. Je to prosim vas realne nebo na vylepseni mohu zapomenout?

  2. Je možné vymeniť namiesto klasického halogénu za Led pure Vision ? Megane 4 Grancoupe r.v. 2018

  3. Ja myslím, že áno, ale jeden svetlomet cca 600 euro. Nedávno som kúpil jazdený Megane IV s Pure LED vision svetlometmi a zarazilo ma, že svetla majú nepríjemný modrý lem na rozhraní svetelného kužeľa. Neviem, či je to teda chyba, alebo to bolo od nová. No dosť mi to vadí, hlavne ak to rozhranie je v určitom okamihu vo výške tabuliek s EČV na okolitých auta a teda vidím ich ako tmavomodré (takmer nečitateľné). Je to proste nepríjemne. Skúsim sa ešte pohrať s nastavením sklonu, či to nezmizne.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *